Найчастіше відбувається так, що провівши утеплення балкона і утеплення стін, абсолютно забувають, що через негерметичні вікна йде велика частина тепла з квартири. Якщо ви майстер на всі руки, ви можете зробити утеплення вікон своїми руками, без допомоги фахівців.Image title


Сучасні технології дозволили кожному бажаючому встановити в своєму житлі дерев'яні або металопластикові вікна. Металопластикові склопакети стали дуже популярні останні кілька років. Металопластикові вікна мають хорошу повітро- і звукоізоляцію, але це в тому випадку, якщо вікна якісно вмонтовані і було виконане правильне утеплення вікон, тобто якщо при монтажі дотримувалася технологія виконання внутрішніх і зовнішніх укосів.

В принципі, практично будь-яка фірма, що займається постачанням металопластикових вікон, надає послуги з їх встановлення і виконання укосів. І, якщо в процесі монтажу ви або фахівці правильно виконали всі роботи, дотримуючи усіх технологій, наприклад, скориставшись для задування щілин монтажною піною і спеціальним герметиком, то утеплення пластикових вікон вам не буде потрібно, оскільки склопакет, якщо він якісно зроблений, по суті, не повинен пропускати повітря.

Технологія утеплення

Дерев'яні вікна сьогодні як і раніше користуються попитом. Вони екологічно безпечніше і довговічніше, ніж пластикові. Технологія виготовлення дерев'яних вікон, на жаль, відрізняється від виготовлення пластикових, тому вони можуть допускати небажане проникнення холодного повітря в квартиру і сприяти витоку тепла. Тому необхідно проводити утеплення дерев'яних вікон. Якщо ж у вас старі вікна ще радянських часів, то рами, швидше за все, у вас теж дерев'яні, і такі вікна утеплюва

Один із способів утеплення, існуючих на сьогоднішній день, є утеплення вікон за шведською технологією. А вона проста, по суті, як і все геніальне. По периметру стулки прорізається паз, а в нього закочується порожнистий трубчастий ущільнювач. Разом з цим відбувається підгонка або ремонт (заміна) віконної фурнітури: петлі, ручки, шпінгалети і т.д.

Крім цього вам знадобляться прозорий силіконовий герметик, яким за допомогою спеціального будівельного пістолета необхідно заповнити щілини між склом і рамою, щоб уникнути деренчання, а також порожнистий прогумований шведський ущільнювач з трубчастим профілем, що закладається між рамами.

Інший спосіб. Утеплювач, силіконовий або прогумований, прикріплюється по периметру стулок спеціальним будівельним степлером. Таким чином створюється ефект склопакету. Технологія, як бачите, дуже проста. Також в якості ущільнювача, якщо, надто вже великі щілини, можуть бути використані інші матеріали, такі як поролон, пінополіетилен, поліуретан або полівінілхлорид. Правда для них знадобиться ще і клей.

При невеликих щілинах в рамах може бути достатньо нанести на скло вікон теплозберігаючу світловідбиваючу плівку, яка буде зберігати тепло в приміщенні квартири, за рахунок відбиття світла. Але найбільш ефективним і оптимальним способом буде суміщення шведськії технології і утеплення вікон плівкою.

Цей комплексний підхід у сукупності з утепленою лоджією, балконом і стінами дозволить вам бути впевненим, що наступні зими пройдуть в теплому приміщенні. Та й рахунки за електроенергію зменшаться. Це стосувалося утеплення дерев'яних вікон, особливо старого зразка.

Пластикові вікна також можуть пропускати повітря, перевірити наявність протягу можна, піднісши свічку до рами. Але, якщо термін гарантії на ваші вікна вийшов, то для їх утеплення ви можете самі провести утеплення вікон за допомогою поролону або самоклеючої світловідбиваючої плівки. Але для початку, вам необхідно упевнитися в справності фурнітури, якщо петлі, замки або стяжки деформовані, їх необхідно замінити. Роботи необхідно виконувати при плюсовій температурі і бажано в суху погоду.