Як влаштувати опалення приватного будинку без газу?Image title

Печі - один з найдавніших способів обігріти будинок, їх і сьогодні з успіхом застосовують там, де немає газу, але є можливість розжитися недорогими дровами і вугіллям.

Їх найближчий родич камін все частіше виконує декоративну функцію, а от піч як опалювальний прилад свою актуальність не втратила, особливо якщо планується опалення без газу та електрики.

• Витрати на зведення печі та її обслуговування не занадто великі.

• Доступне за ціною паливо є в достатку на більшій території країни.

• Піч і камін відмінно вписуються в «традиційний» дизайн, органічно почуваються в кантрі-інтер'єрі, надають приміщенню затишок.

Твердопаливні котли: дрова, вугілля, пелети

Дрова і вугілля в якості палива використовують не тільки в печах, а й в твердопаливних котлах різних типів. Крім них використовують тріску, тирсу, солому, пелети. Останній вид «пального», завдяки своїй екологічності, стає все популярнішим як за кордоном, так і у нас і являє собою гранули (капсули) із спресованих залишків деревини.

В результаті спалювання палива нагрівається вода, яка циркулює в системі опалення, за рахунок цього і відбувається обігрів приміщень.

Зараз твердопаливні котли стають все зручніше: так багато зупиняють свій вибір на котлах з автоматичною подачею палива, завантаження яких здійснюється раз на кілька днів, або на піролізних котлах, що мають надзвичайно високий ККД.

Твердопаливні котли з автоматичною подачею палива, на думку фахівців, є одним з найкращих варіантів «влаштувати» опалення приватного будинку без газу.

Рідкопаливні котли: ефективно і надійно

По продуктивності і характеристикам рідкопаливні котли дуже близько підібралися до газових, істотна різниця лише у вартості і виді палива, яке для них використовують: мазут, дизельне паливо (солярка або гас), рідше рапсове масло.

• Складнощі часто виникають при доставці та зберіганні палива, яке відрізняється високою вартістю і горючістю.

• При використанні цих котлів виникає потреба в додатковому приміщенні - котельні.

• Дизельні котли «обійшли» всі інші по викиду шкідливих речовин в атмосферу, крім того, вони потребують якісної захисної автоматиці.

Рідкопаливні котли мають відмінний показник ККД.

При потужності до 10 кВт, наприклад, без праці обігріють будинок площею до 100 м2, тому вони підходять навіть для великих будівель. Існують водогрійні та парові котли, більшість з них відрізняється компактністю і простотою монтажу.

Електрика - гідна альтернатива газу

Електричні котли можна використовувати як у якості основного, так і в якості резервного джерела тепла. Другий варіант кращий, оскільки висока вартість електрики робить цей вид опалення одним з найдорожчих.

• Вони екологічні і безпечні, можуть встановлюватися безпосередньо в житловому приміщенні.

• Мають невеликий розмір і досить легкі.

• Просто монтуються і не примхливі в експлуатації.

Використання електрокотла можливо тільки при надійних, сучасних електромережах і досить великий виділеної електричної потужності в будинку.

Так, для обігріву скромного котеджу в 100 м2 буде потрібно потужність 10 кВт, чим більше розмір будівлі, тим вимоги до потужності вище. Установка потужного котла зажадає узгодження з органами енергонагляду.

Сучасні електричні котли дозволяють налагодити ефективне опалення дерев'яного будинку без газу. Будинки з інших матеріалів вимагають більш «солідного» обладнання.

Все більшою популярністю в якості опалювальних приладів користуються компактні, економічні, довговічні й невибагливі сучасні електроконвектори. Ще один варіант додаткового обігріву - електричний тепла підлога.

Автономна газифікація: дороге задоволення

Опалення скрапленим газом - якраз той варіант, який необхідно розглядати в особливих, виняткових випадках: мало того, що саме по собі паливо досить дороге, так ще буде потрібно встановити масивний газгольдер, вартість якого залежить від його обсягу, загалом витрати на газифікацію можуть бути досить значними.

Можна, звичайно, використовувати для опалення невеликі балони, але це незручно з цілого ряду причин, особливо у великих будинках, в яких проживають постійно, а не час від часу. Таким чином, автономні газові системи не можна назвати популярним способом організації опалення.

Енергія сонця - одна з доступних альтернатив

Як доповнення до традиційних способів налагодити опалення без газу і дров все частіше застосовують сонячні колектори, які представляють собою пристрій для перетворення сонячної енергії в теплову і служать для передачі її теплоносію.

Поки геліосистеми все ще дуже залежні від природних факторів, а тому не завжди ефективні, є у них і інші мінуси:

• висока вартість монтажу системи та її обслуговування;

• потрібно якісне і дороге утеплення будівлі, щоб знизити можливі втрати тепла.

І все ж, сонячна енергія - одна з доступних і найбільш перспективних альтернатив, яка вже зараз не сприймається як екзотика.

Геотермальне опалення - екологічно чиста енергія

Одна з «модних» альтернатив традиційному опаленню - використання тепла, накопиченого в глибині земної поверхні. Система складається з теплового насоса і колектора, який розташовується в землі або під водою.

Окупається така «конструкція» нескоро, але має ряд важливих достоїнств:

• геотермальна енергія є відновлюваною та екологічно чистою;

• система відрізняється високою ефективністю і довговічністю.

Ця технологія вже досить широко впроваджується за кордоном, у нас же, в силу своєї дорожнечі, поки застосовується рідко.

Звичайно, магістральний газ на сьогодні є оптимальним варіантом для організації опалення приватного будинку, але ми переконалися, що існує маса інших цікавих варіантів, які можна застосовувати як в комплексі, так і незалежно один від одного.

Image title    Image title